duminică, 15 ianuarie 2012

manastiri-moldova-neamt-secu Manastirea Secu este un asezamant monahal care dainuie de peste 500 de ani si integreaza influentele muntenesti in forma sa moldoveneasca fiind reprezentativ pentru arhitectura moldoveneasca de la sfarsitul sec al XVI-lea si inceputul sec al XVII –lea. Construita sub forma unei cetati medievale, cu ziduri groase, turnuri de aparare si turle, aceasta manastire din Moldova adaposteste si mormantul ctitorului ei, Nestor Ureche, precum si o impresionanta colectie muzeala de obiecte bisericesti. Aici puteti vizita icoana Cipriota, cea mai de pret icoana a manastirii Secu.
 Manastirea Secu este o asezare monahala care dainuie de peste 500 de ani si este una dintre cele mai vechi manastiri din Neamt. Primul schit a fost ridicat in anul 1530, iar Domnitorul Petru Rares (1527-1546) a cladit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii. Constructiile care se afla astazi in cadrul complexului manastiresc de la Secu au fost construite, incepand cu anul 1602, de catre vornicul Nestor Ureche. Pelerinii pot vizita muzeul manastirii numit Colectia de obiecte bisericesti de la Manastirea Secu.
 In interiorul complexului monahal de la Secu se afla si doua paraclise: paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” si paraclisul “Sf Nicolae”, ce pot fi vizitate de pelerini. In Paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” se gasesc si raclele cu osemintele a doi duhovnici renumiti Ieroschimonahul Vichentie Malau si Ieroschimonahul Antim Gaina,
 Cea mai de pret icoana a Manastirii Secu  este Icoana Maicii Domnului din biserica mare, icoana care a fost oferita in anul 1647 de catre domnitorul Vasile Lupu ca semn de pretuire deosebita fata de Mitropolitul Varlaam. Icoana a fost adusa din Insula Cipru si este cunoscuta sub denumirea de Icoana Cipriota de la Manastirea Secu.


Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova Manastiri Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu