Renumitele manastiri din Moldova reprezinta o destinatie turistica la care trebuie sa ajungi macar o data in viata. O calatorie in judetul Neamt iti va oferi posibilitatea sa vizitezi o parte din aceste manastiri, sa admiri arhitectura religioasa moldoveneasca si sa te bucuri de bogatia spirituala a oamenilor din aceasta zona.
Poti sa vizitezi aceste manastiri din Moldova fie pe cont propriu intr-un circuit cu masina personala, pe care sa-l planifici de unul singur, fie cu ajutorul unei agentii de turism. Prima varianta iti va oferi mai multa libertate de miscare iar cazarea la manastirile din Moldova va fi cu mult mai ieftina iar in unele cazuri mai de calitate decat la pensiuni. Avem disponibila si o harta a manastirilor din Moldova, Neamt, pentru o mai usoara planificare a calatoriei.
Manastirea Neamt dateaza din secolul al XIV-lea si este cea mai veche si insemnata manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”. În biserica se afla Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, pictata in anul 665 in Israel, pe care domnitorul Alexandru cel Bun a primit-o in dar de la Imparatul bizantin Ioan al VIII – lea Paleologul. Aceasta importanta manastire din Moldova mai are si cea mai veche biblioteca manastireasca cu 18.000 de volume si o impresionanta colectie muzeala. Daca ajungeti la manastirea Neamt si aveti mai mult timp la dispozitie, puteti vizita si schiturile Icoana Veche, Pocrov si Vovidenia, precum si Muzeul Mihail Sadoveanu de langa schitul Vovidenia.
Manastirea Neamt, potrivit documentelor dateaza din secolul al XIV-lea si este cea mai veche manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”. Din aceeasi perioada dateaza si Manastirea Bistrita, unde se afla mormantul lui Alexandru cel Bun si Icoana Sfintei Ana (primita in dar in anul 1407). Pe baza izvoarelor istorice, nu se cunoaste pana in prezent cu exactitate cine a intemeiat manastirea Neamt, cand anume si in ce imprejurari. Voievozii Petru Musat (1375-1391), Alexandru cel Bun (1400-1432) si Stefan cel Mare (1457-1504) sunt ctitorii acestei manastiri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu